
Klimaat bij DPAM
De klimaatverandering heeft steeds meer gevolgen voor de economische activiteiten. Hoewel de transitierisico's, zoals de prijsstelling van koolstof, de economie vandaag de dag slechts marginaal beïnvloeden, zullen verwoestende klimaatgebeurtenissen waarschijnlijk het risico van onregelmatige beleidsmaatregelen vergroten, wat de economie verder zal beïnvloeden. Zie onderstaande feiten met betrekking tot de kosten van klimaatgebeurtenissen.

USD 4 mrd
Minimale kosten van elk van de 10 meest financieel dure klimaatgebeurtenissen van 2024. (bron : Christian Aid)

USD 16,30 mln per uur
Gemiddelde kosten van 185 extreme weersomstandigheden in de periode 2000-2019, in totaal ongeveer USD 143 mrd aan schade. (bron : Newman, R & Noy, I)

EUR 738 mrd
Economische verliezen als gevolg van klimaatgerelateerde extremen in de EU, 1980-2023, met bijna een kwart van de verliezen tussen 2021-2023. (bron : European Environment Agency)

USD 4 mrd
Minimale kosten van elk van de 10 meest financieel dure klimaatgebeurtenissen van 2024. (bron : Christian Aid)

USD 16,30 mln per uur
Gemiddelde kosten van 185 extreme weersomstandigheden in de periode 2000-2019, in totaal ongeveer USD 143 mrd aan schade. (bron : Newman, R & Noy, I)

EUR 738 mrd
Economische verliezen als gevolg van klimaatgerelateerde extremen in de EU, 1980-2023, met bijna een kwart van de verliezen tussen 2021-2023. (bron : European Environment Agency)
Ontmantelende mythen over klimaatbeleggen
Brengt de NZAM verbintenis fiduciaire taken in gevaar?
Klimaatintegratie is een debat over waarden, geen debat over waarde?
Gaat het integreren van klimaat alleen maar over risicobeheer?

Fundamenten van onze klimaatbenadering
In de loop der jaren hebben we bij DPAM klimaatgerelateerde risico's en kansen geïntegreerd in onze investeringsbeslissingsprocessen. Onze benadering van klimaatintegratie is gebaseerd op de aanbevelingen van de TCFD . Om de beste marktpraktijken te hanteren, is onze benadering van net zero gebaseerd op het Glasgow Financial Alliance for Net Zero framework, gestructureerd rond: governance, meetwaarden en doelstellingen, implementatie en betrokkenheid. Hieronder meer informatie over deze elementen:
Net Zero
Onze aanpak is gebaseerd op vier belangrijke fundamenten:

Klimaatstatistieken en -doelstellingen
Net Zero Asset Managers initiatief
In 2022 heeft DPAM zich bij dit initiatief aangesloten en zich ertoe verbonden om investeringen in lijn met netto nul-emissies tegen 2050 of eerder te ondersteunen.
Science Based Targets
De methodologie van DPAM voor bedrijfsportefeuilles is gebaseerd op het Science Based Target initiatief. We moedigen investeerders aan om op wetenschap gebaseerde doelen (SBT) te hanteren. DPAM heeft zich ertoe verbonden om tegen 2040 100% van de bestanddelen van de portefeuille te bereiken.
Eind 2024 was 71% van het beheerd vermogen belegd in bedrijven met een gevalideerde SBT of 1,5C temperatuuraanpassing (op basis van scope 1 en 2 broeikasgasemissies), tegenover 57% eind 2023.
Belangrijkste nadelige effecten
We monitoren ook de belangrijkste nadelige effecten van onze beleggingsbeslissingen via een reeks indicatoren, in overeenstemming met de SFDR.
Daarnaast meten en monitoren we de blootstelling aan groene en duurzaamheidsobligaties, naast de blootstelling aan de EU-taxonomie (toelaatbaar en gelieerd).

Governance
TCFD Stuurgroep
Klimaat geïntegreerde beleggingsbeslissingen, waaronder de ontwikkeling van ons Net Zero Transition Plan, is gericht op de TCFD Stuurgroep, die adviseert andere DPAM organen over verschillende kwesties, waaronder: monitoring en meetinstrumenten, definities, gegevensverstrekkers, acties, metrieken, methodologieën, gegevens, integratie, kaders en nieuwe oplossingen. Risicomanagement is in dit comité vertegenwoordigd.
DPAM Raad van bestuur
De definitieve validatie blijft bij de Raad van Bestuur en het TCFD Steering Comité zorgt ook voor een goede opleiding voor alle.

Implementatie van klimaatintegratie
Implementatie binnen onze investeringsactiviteiten vindt plaats op beleid, activiteit en productniveau:
Beleid en voorwaarden
We ontwikkelen klimaatgerelateerde beleggingscriteria, gedefinieerd in ons beleid voor controversiële activiteiten, ons engagementbeleid en ons stembeleid, en ontwikkelen methodologieën voor transitionele financiering of de beleggingsaanpak voor groene obligaties.
Activiteiten en beslissingen
We voeren klimaatrisicobeoordelingen en -monitoring uit op issuer- en portefeuilleniveau, en monitoren ook de blootstelling aan klimaatrisico's op entiteitsniveau via ons klimaatdashboard.
Producten en diensten
DPAM biedt een waaier aan klimaatgerelateerde beleggingsoplossingen die zijn ontworpen om de transitie naar een koolstofarme economie op verschillende manieren te ondersteunen en aan de verschillende behoeften en doelstellingen van de klant te voldoen. We kunnen ook maatwerkoplossingen aanbieden, bijvoorbeeld via onze tool voor het integreren van Paris-aligned Benchmarkregels.
Updates
We verstrekken driemaandelijkse updates over regelgeving en markttrends om beleggings- en allocatiebeslissingen te informeren.

Klimaatbetrokkenheid en stemmen
In 2024:
Uitgevoerd 204 engagementen in verband met het klimaat
Verzonden 28 brieven met inbegrip van het klimaat onderwerp, post stemmen
Gaven 13 Say on Climate stemmen af
Onze bedrijfsactiviteiten zijn individueel en collaboratief en we werken ook samen met toezichthouders, beleidsmakers, financiële instellingen, NGO's en academici, want we willen ervoor zorgen dat onze inspanningen bijdragen aan een bredere systemische verandering in de investeringsgemeenschap.
Ook stemmen is onderdeel van onze actieve stewardshipbenadering, aangezien stemrechten investeerders in staat stellen om klimaatverantwoording te eisen en bereidheid te beoordelen, waardoor de veerkracht van hun portefeuilles op lange termijn wordt verzekerd. We stemmen om onze engagementprioriteiten te versterken en hebben een geval per geval escalatieproces voor klimaatrisicobeheer ontwikkeld.
Meer informatie over ons engagement- en stembeleid en onze activiteiten:

Meer weten over duurzaamheid bij DPAM?
Ontdek onze aanpak rond duurzaamheid, met onder andere onze beleidslijnen, rapporten, samenwerkingen en nog veel meer.